Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem
Hieronder geven we een antwoord op enkele veel voorkomende vragen. Heb je toch nog een andere vraag, raadpleeg dan de brochures van de deelnemende gemeenten: LEUVEN - HERENT - BIERBEEK - OUD-HEVERLEE
Click here for the brochure in English.
Cliquez ici pour la brochure en français.
OPGELET: In de brochure wordt gesproken van Hertog Karel Langveld, te Wilsele. Deze school is recentelijk van naam veranderd en heet tegenwoordig "Lab'oh!"
Bij wie kan je terecht?
- Heb je nog praktische of technische vragen over het aanmelden van je kind? Dan kan je terecht bij de stad Leuven, elke werkdag tussen 9 uur en 16 uur.
Telefoon: 016 27 26 17
e-mail: info@meldjeaan.leuven.be
- Heb je vragen rond de procedure, protocollen, wettelijk kader? De LOP-deskundige helpt je graag verder op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9 en 16 uur.
Telefoon: 02 553 05 20
e-mail: lop.leuven@vlaanderen.be
Heb je een klacht? Laat het ons weten via info@meldjeaan.leuven.be
Heb je vragen over het gebruik en de verwerking van je gegevens? Hier vind je de GDPR-clausule
Gaat je kind volgend schooljaar naar een school van het buitengewoon onderwijs, dan hoef je het hier niet aan te melden via meld je aan. Er geldt een aparte procedure voor inschrijvingen in het buitengewoon onderwijs. Meer informatie hiervoor kan je rechtstreeks bij de desbetreffende scholen vinden.
Na de aanmeldperiodes wordt voor elke kleuterschool en lagere school een rangorde bepaald voor alle kinderen die aangemeld zijn.
Er zijn drie groepen kinderen:
• Kinderen met een broer of zus die al is ingeschreven in dezelfde school.
Voor deze groep geldt absolute voorrang als er voldoende beschikbare plaatsen zijn in de school. Deze voorrang geldt enkel voor broers en zussen die in een kleuterschool of lagere school zitten (dus bijvoorbeeld niet in een secundaire school).
• Kinderen van personeelsleden van een kleuterschool of lagere school.
Voor deze groep geldt absolute voorrang als er voldoende beschikbare plaatsen zijn in de school waar een van beide ouders werkt. Meer informatie vind je in de brochure.
• Alle andere kinderen.
Alle aangemelde kinderen worden ook gerangschikt volgens 2 criteria: afstand tot de school en voorkeur voor de school. De scholen bepalen zelf het percentage dat ze aan elk criterium toewijzen. Scholen kunnen kiezen tussen de percentages 30% of 50% of 70% voor het criterium afstand en 30% of 50% of 70% voor het criterium voorkeur.
• Afstand (ofwel 30% of 50 % of 70%)
De plaatsen, die worden toegewezen op basis van afstand, worden verder opgedeeld: 3/4de van de plaatsen wordt toegewezen op basis van het officiële adres en 1/4de van de plaatsen wordt toegewezen op basis van de kortste afstand (officieel adres of werkplaats van de ouder(s)).
De afstand wordt berekend in vogelvlucht. We baseren ons hiervoor op het centraal referentie-adressenbestand van de Vlaamse overheid.
• Voorkeur (ofwel 30% of 50 % of 70%)
Voor de eerste drie scholen waarvoor je je kind aanmeldt, krijg je een extra kans bij de toekenning van de vrije plaatsen. Dit gebeurt enkel als er vrije plaatsen zijn en als de school kiest voor het criterium 'voorkeur'.
Meer informatie vind je ook in dit filmpje.
• broers en zussen, met twee gemeenschappelijke ouders, die al dan niet hetzelfde officiële adres hebben.
• halfbroers en halfzussen, met één gemeenschappelijke ouder, die al dan niet hetzelfde officiële adres hebben.
• kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats hebben maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben (vb. stiefbroers en -zussen).
Onder welke voorwaarden kan ik mijn kind aanmelden tijdens de voorrangsperiode?
Voor elke school die je hebt opgegeven, wordt er gekeken of deze school nog een vrije plaats heeft voor je kind. Algemeen geldt dat het systeem een plaats toekent voor een school die zo hoog mogelijk in je lijst van voorkeur staat. Als er in deze school plaats is voor je kind, krijg je een bericht dat je je kind in deze school kunt inschrijven. Indien deze school de school van eerste keuze is, dan vervallen alle onderliggende keuzes. Als een school van lagere keuze wordt toegekend, dan komt je kind altijd op de wachtlijst voor scholen van je hogere keuze. Je ontvangt daarvoor ook steeds een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving als bewijs van je plaats op de wachtlijst (zie vraag 16 ). Keuzes voor scholen die lager op de lijst staan dan de school die je werd toegewezen, vervallen.
Als er later toch nog een plaats vrijkomt in een school waar je kind op de wachtlijst staat, dan kan het zijn dat je je kind toch nog in die school kunt inschrijven. Dat kan zelfs als je kind ondertussen al in een andere school is ingeschreven. De school neemt daarvoor automatisch met je contact op. De wachtlijst wordt opgesteld op basis van de afstand in vogelvlucht tussen de officiële woonplaats van het kind en de school. Met het criterium ‘voorkeur’ wordt geen rekening meer gehouden. De wachtlijst geldt tot en met 6 oktober 2023 voor alle kinderen. Voor kleuters geboren in 2021 geldt de wachtlijst tot en met 30 juni 2024.
1) een officieel adres: dit is het adres waar het kind is gedomicilieerd. Een adres van een crèche, onthaalmoeder of grootouders geldt niet.
2) een werkadres: dit is het adres waar de moeder en/of vader werkt. Je kan tot twee werkadressen vermelden. We raden je aan dit adres in te vullen als dit adres dichter bij de gekozen school / scholen ligt dan het officieel adres. Het kan de kans vergroten op een plaats in de school van je keuze.
De adressen die je opgeeft, worden gebruikt voor alle scholen die je kiest. Voor de bepaling van de rangschikking wordt altijd rekening gehouden met de kortste afstand tot de door jou gekozen scholen. Je kan dus niet voor twee verschillende scholen, twee verschillende adressen opgeven. De afstand wordt berekend in vogelvlucht.
Ouders die verhuizen in de periode die ligt tussen de aanmeldperiode en het instappen van hun kind in de nieuwe school mogen het toekomstige domicilie adres van het kind opgeven bij aanmelden. Bij inschrijving in de school moet je kunnen aantonen dat op het ogenblik dat je kind instapt in de school je kind daar ook effectief woont, (door koopakte, huurovereenkomst… ). Bel zeker naar de LOP-deskundige wanneer je hierover vragen hebt.
Als je zelf geen computer met internetverbinding hebt of niet met de computer kan werken, kan je in verschillende buurtcentra of bij de welzijnspartners hulp krijgen om je kind aan te melden. In deze buurtcentra of bij de welzijnspartners vind je begeleiders die je stap voor stap helpen om je kind aan te melden. Op die manier weet je zeker dat je je kind correct aanmeldt voor de scholen van jouw voorkeur. Een overzicht van de welzijnspartners en de buurtcentra vind je in de brochures van de deelnemende gemeenten: Leuven
Indien je geen hulp nodig hebt om je kind aan te melden maar wel een publieke computer wil gebruiken, dan kan je terecht bij één van de digipunten.
Let op! Je kind heeft dan geen voorrang meer op de andere kinderen die worden aangemeld.
Als je je kind niet op uiterlijk 21 maart 2023 om 17 uur hebt aangemeld, heb je geen plaats in de rangschikking. Vanaf 23 mei 2023 om 9 uur kan je je kind dan rechtstreeks inschrijven in één van de scholen waar nog vrije plaatsen over zijn.
Let op! Je zal minder keuze hebben, omdat aangemelde kinderen zich al konden inschrijven. In veel scholen zullen er dus geen vrije plaatsen meer zijn. Je kan je kind wel nog op de wachtlijst laten zetten van de scholen van jouw voorkeur die geen vrije plaatsen meer hebben.
Let op: je zal minder keuze hebben, omdat aangemelde kinderen zich al konden inschrijven. Op veel scholen zullen er dus geen vrije plaatsen meer zijn.
Tijdens de voorrangsperiode mag je enkel een account maken indien je een kind wil aanmelden in een school waar al een broer of zus is ingeschreven of waar een van de ouders werkt. Je kan tijdens de voorrangsperiode geen account aanmaken om een kind in de reguliere periode aan te melden. Het account en dossier wordt verwijderd indien je toch probeerde aan te melden in de voorrangsperiode, en geen recht op voorrang hebt.
Het aanmelden voor het basisonderwijs wordt geregeld door het decreet basisonderwijs. Aanmelden is het kenbaar maken van een intentie tot inschrijven voor een bepaald schooljaar in een of meerdere scholen of vestigingsplaatsen waarbij een volgorde van keuze wordt aangegeven.
In Leuven betreft het een initiatief van het lokaal overlegplatform voor gelijke onderwijskansen (LOP). Met aanmelden willen de Leuvense scholen elke ouder gelijke kansen geven op een inschrijving in een school van keuze. Alle gewone Leuvense basisscholen doen mee. Ook alle gewone basisscholen uit Herent, Bierbeek en Oud-Heverlee sluiten aan.